Châteauneuf-du-Pape

Tro inte jag undvek dom där 50 längderna för bloggandet skull. Nej nej jag gjorde dom med bravur haha. Vilken magisk dag vi hade igår. Ingen dag är lik den andra på vårat äventyr. Det blev inget Rosé inköp i Provence distriktet. Vi brummade upp till Rhône distriktet istället. Mina vänner Jenny och Christian hade passat som handen i handsken här då jag vet att deras favorit viner är just Côte du Rhône viner. Här är det helt magiskt. Vinrankor precis överallt. Berg o dalar fulla.

20140714-082716-30436552.jpg

 

20140714-082744-30464151.jpg

20140714-082741-30461458.jpg

Vi knappade in Lyon som mål igår. 40 mil för att sedan se vart vi hamnar. Vi har en gps men även en rejäl Michelin Frankrike karta. Plötsligt ser jag namnet Châteauneuf-du-Pape och skrattar till. Säger det till Henrik som säger-sa du Châteauneuf-du-Pape, hur kom du på det? Undrar han. Jag såg det i kartan och namnet lät så kul. Är vi där? Frågar Henrik. Dom har nämligen fantastiska viner. Ja vi är där om ca 10 min. Ska vi dra dit. Absolut!! Sagt o gjort vi viker av motorvägen och hamnar i den sötaste byn Châteauneuf-du-Pape. Med wine tastings överallt gick vi runt för att prova. Vi hittade inget som vi tyckte om. Vi strosar runt och kommer lite off och ser en kvinna som sitter och gör lavendelknyten utanför sin vinkällare. Vi går nyfiket dit och vi går in i hennes vinkällare som hon har tillsammans med sin man. Domaine du Banneret heter deras vin och hon berättar en fantastisk historia. Om vi lärde oss massor av denna otroliga kvinna.

20140714-084008-31208955.jpg

20140714-084006-31206956.jpg

Dom startade sitt företag 1989 med endast 3 hektar vinranksodlingar. Det var jättetufft för dom i början då vinet ligger till sig i 3 år. Det nyaste vinet är alltså från 2011. Hon berättade för oss om det två olika metoderna som man plockar druvorna. Den nyaste metoden är med en maskin som skakar druvorna. Då tar man dropparna som kommer ur och producerar vin av det. Det är oftast så dom jobbar. Den andra och äldsta metoden är att man klipper druvklasarna för hand och pressar ur juicen ur druvorna. Inte med fötter som man gjorde förr i tiden utan det görs med maskiner. Det normala är att man tar jästen från druvorna till vinet men man kan även ta jäst utifrån. Till exempel om ett vin smakar banan så kommer just jästen från banan 🙂
Dom tillverkar 13000 flaskor per år. USA var första exporten dom gjorde. Dom exporterar även till andra länder. Såklart inga mängder då det som sagt enbart tillverkas om 13000 flaskor per år. Det blir väldigt exklusivt.

20140714-090224-32544178.jpg

20140714-090302-32582312.jpg

Helt fantastiskt. Allt görs för hand. Här visar fru Banneret hur hon sätter fast alla etiketter. Vi fick smaka på vinet från år 2011 och 2009. Oj oj så gott det var. Självklart köpte vi hem några flaskor men hon gjorde fullt klart att det inte var något köptvång. Vi älskade historien, vinet och självklart deras sätt att bemöta oss. Nu kanske ni tänker att självklart bemöts man speciellt av alla vinodlare. NEJ absolut inte. Lika mycket som vi föll för Champagne odlaren Diot så hade familjen Banneret något aldeles speciellt. När jag nämner att det är inga billiga viner här så kan jag säga att om man skulle köpa detta vin hemma, vilket nu inte går för dom finns inte i Sverige så landar vi nog på en peng om 600-800kr/flaska.

20140714-091148-33108422.jpg

 

Vi drog vidare helt upprymda och sa hej då till Châteauneuf-du-Pape

20140714-091304-33184975.jpg

Klockan hann bli ganska mycket och vi kände att det var strax dax att vika av för att hitta ett hotell och äta lite middag. Vi körde av i Tournon-sur-Rhône. En supermysig vinby. Vi hittade ett hotell och även en restaurang.

20140714-091827-33507137.jpg

Nu är det måndag morgon och vi tar det väldigt soft. Målet är Champagne så vi får se hur långt vi kommer idag.

Stay tuned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *