Malax Limpan

Har ni ätit Malax limpan? Det är absolut det godaste bröd jag nånsin ätit. Det är inte billigt men ååååh så gott. Jag har hela tiden önskat att jag kan baka denna limpa själv. Som vanligt är man ute och surfar och vad hittar jag?!?! Receptet!!!!! Tack vare en söt tjej som också heter Malin. Hon har bakat limpan och den smakar exakt 🙂 Yes!! Receptet har varit hemligt men är tydligen ute. Jag kommer baka Malax limpan så fort jag få tid.

Här får ni receptet 🙂

Ingr:

70 g jäst
1,5 l vatten
2 kaffekoppar memma malt
½ l sirap
3 kaffekoppar socker
2 tsk bikarbonat
4 msk salt
1 kg fint rågmjöl
1-1,5 kg grovt rågmjöl

Memma malt =

Memmamalt eller brödmalt som det också kallas är i själva verket rågmalt. Det finns både som flytande och som mjöl och det är mjölet som avses i det här fallet 🙂

Gör så här:

Knådas till en stadig deg och skall sedan jäsa i minst 6 timmar.
Häll degen i en långpanna eller fördela den jämt i avlånga brödformar där den sedan skall jäsa ytterligare i 1 timme.
Grädda i 150 graders värme i ca 3 timmar. Pensla med starkt kaffe efter 1 timme och en sista gång när en ½ timme av gräddningen återstår. Efter gräddningen övertäcks limpan/limporna med en filt eller handukar och
skall vila till följande dag. Därefter penslas det med 1 dl mycket stark kaffe som blandats med ½ dl socker, låt bröden vila i en timme så att kaffe-socker blandningen stabiliserar sig i brödet, därefter packas det in i plastpåsar eller fryspåsar. Brödet smakar bäst om det fått vila i minst tre dagar efter gräddningen.
Hållbarheten är närmast oändlig.

Lycka till!

Glöm inte ställa frågor till Eva!!

2 thoughts on “Malax Limpan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *