Hallonpaj med Vaniljkräm

20120910-214500.jpg

En storartad och alltid älskad klassiker är denna traditionella hallontarte på spröd botten med hemlagad vaniljkräm

Ingredienser

Pajskal:
125 g smör
½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
4 äggulor
5 msk socker
2½ msk maizenamjöl
3 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
300 g hallon, frysta eller färska

Gör så här:

Ugn 200°

Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa.

Blanda i ägget till en deg. Arbeta så lite som möjligt med degen.

Slå in i plast och lägg svalt.

Kalva ut till en 3-4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform.

Grädda gyllene i cirka 20 minuter.

Gör fyllningen: Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

Värm mjölken till kokpunkt och slå den under vispning över äggblandningen.

Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm krämen under noggrann omrörning med en visp och låt den få ett riktigt uppkok.
Ta av från värmen och vispa ner vaniljsockret. Ställ krämen i ett kylskåp för att svalna.

Vispa den kalla vaniljkrämen slät och fyll det avsvalnade pajskalet.
Toppa med färska eller frysta hallon. Pudra över florsocker och servera.

Lycka till 🙂

1 thought on “Hallonpaj med Vaniljkräm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *