Viltfärsbiffar

20121006-202505.jpg

Antal portioner: 4

Ingredienser

500 g viltfärs (gärna från älgkalv)
3–4 msk ströbröd
1 dl kalvfond
1½ dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
1 kapsyl konjak
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
smör till stekning
1 dl svarta vinbär
4 dl viltfond
(1–2 msk redningsmjöl)

Gör så här:

1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
2. Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
5. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
6. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
7. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.

Smaklig spis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.